Blog december 2017

geplaatst in: algemeen | 0

Lieve mensen,

Hier weer eens wat plaatjes vanaf de andere kant van de wereld. Het is hier hoogzomer. En regenseizoen. Dat betekent overdag heet (28 graden in de schaduw) en ’s middags en ’s avonds/’s nachts veel regen. VEEL regen. Aan drinkwater (lees: regenwater) dus geen gebrek. Maar niet voor iedereen is het fijn, want niet alle gewassen in tuinen van de lokale bevolking kunnen hier tegen. Het is weleens teveel.

Deze foto heb ik genomen vanuit m’n klaslokaal, tijdens de lerarentraining die ik een paar weken geleden gegeven heb. Hierover in de volgende nieuwsbrief meer. Het is wel een extra uitdaging om les te geven met zoveel herrie op het golfplaten dak πŸ˜‰

Maar goed, dit blog gaat zoals gewoonlijk weer over huis-, tuin en keukenzaken. En hobbies. Nu de cursus weer voorbij is, ben ik ’s avonds weer regelmatig met een penseel in mijn hand te vinden aan de keukentafel. Ik ben boeken van Ann Voskamp aan het lezen (een Canadese getrouwd met een Nederlander, woonachtig in Canada). Zij gebruikt nogal eens Griekse woorden, en gaat vooral diep in op het woord ‘Eucharisteo’. Het staat o.a.in Lukas 22:19, waarin Jezus een brood nam, het dankgebed uitsprak, het brood brak en uitdeelde. In het Grieks staat er voor dankgebed ‘Eucharisteo’. Dat komt van het Griekse woord ‘charis’, dat genade betekent. Ook het woord ‘chara’ dat vreugde/blijdschap betekent, is hier ook van afgeleid. ‘Eucharisteo’ heeft dus te maken met blijdschap, genade en dankbaarheid.

Hoe meer we dankbaar zijn, hoe meer we ook Gods genade en blijdschap mogen ervaren. Ik heb het in het Engels geschilderd, omdat ik dit voorbeeldje op internet vond en ik het boek ook in het Engels gelezen heb (als e-book). Het bordje hangt boven onze voordeur, dus ik word er vaak aan herinnerd en dat is goed. Verder ben ik ook nog steeds Bijbelteksten aan het schilderen, die ik vervolgens weggeef aan degene voor wie het een bijzondere tekst is.

De meiden hebben hun kerstconcert al gehad en wij mochten ervan genieten. Geweldig! Lidy met haar dwarsfluit in de “Intermediate Band’ (kinderen van grade 6-8) en Hanna op de saxofoon met de ‘High School Band’ (grade 9-12). Lidy had vlak voor de kerstvakantie ook nog de kerstuitvoering van koor, waarbij ze haar eerste solo zong. Erg mooi. We zijn zo blij dat onze meiden een liefde voor muziek hebben en hierin ook verder willen groeien. “Dank U, Heer.”

Nog een dankpunt is dat het met Rudy -onze Papoea-Nieuw-Guinese vriendin- en haar baby goed gaat. Ze heeft officieel nog geen naam, want dat gebeurt met een uitgebreide maaltijd in het dorp. Maar ondertussen noemen ze haar al wel Grace. In het Nederlands: genade. Noah vraagt elke keer of hij haar even vast mag houden. En dat vindt ze prima! πŸ˜‰

Hier laat Rudy even zien hoe Grace normaal gesproken gedragen wordt; in een bilum (gebreide tas), achter op haar rug. Als Rudy aan het werk gaat, wil ze Grace het liefst in de bilum ergens ophangen zodat ze lekker verder kan slapen, maar wij hebben (nog) geen haak aan het plafond. Dus ligt ze vaak op de bank te slapen, of om zich heen te kijken.

Hanna, Lidy en Noah hebben al Kerstvakantie. Dat is hier de zomervakantie. Gelukkig kunnen ze zich tot nu toe aardig goed vermaken.

Soms doen ze samen wat, maar vaak gaan ze ook lekker hun eigen gang. Buiten of op de veranda, of soms binnen. Hanna is de laatste tijd veel aan het tekenen. Ze projecteert dan een foto op de muur, tekent de contouren ervan over op papier en gaat het dan ‘inkleuren’ met grijze potloden of soms met houtskool. Ze heeft zo al heel wat kunstwerken gemaakt en heeft echt haar manier gevonden om te ontspannen.

Een vriendin van me heeft laatst voor Noah een Superman T-shirt gemaakt. Hij vond hem meteen al geweldig en heeft hem al vaak naar school aan gehad. Ook al heeft hij Superman volgens mij nog nooit in een film o.i.d. gezien πŸ™‚ Toch had hij op een of andere manier ontdekt dat Superman een cape had, dus vroeg hij of ze er een cape bij wilde maken. We hebben hem even teruggegeven om hem een dag later met cape eraan weer terug te krijgen. Helemaal ‘cool’ natuurlijk!

Oh en omdat in de vakantie vaak veel mensen aan het opruimen zijn, verkocht iemand zijn antieke Meccano verzameling. Voor maarliefst 8 euro. Ik denk niet dat het mee naar Nederland gaat in juni, maar het geld hebben we er nu al uit.

Wat een geweldige spul is dat. En het is niet alleen leuk voor kinderen πŸ˜‰ Ik heb Noah even geholpen met het maken van een molentje. Ik had hem -volgens het voorbeeld in het boekje- hand aangedreven gemaakt. Maar de meiden hebben er even later een motortje aan gezet, waardoor hij zo hard draaide dat het een ventilator werd! Je moet er nog mee oppassen ook!

Verder valt er in Ukarumpa weinig te beleven, omdat veel mensen op vakantie gaan en het opvallend stil is op straat. Aanstaande vrijdag gaan de winkel en alle departementen twee weken dicht, dus daar moeten we nu al rekening mee houden. Even goed vooruit denken dus, maar ik vind het heerlijk om straks twee weken geen boodschappen te hoeven doen.

Omdat we hier geen warenhuis hebben, maar wel een kleine afdeling met huishoudspullen, was ik blij met de ontdekking van een paar goede nieuwe vaatdoekjes in de winkel. Hieronder mijn oudste en meest versleten exemplaar πŸ˜€ Die mag nu eindelijk een poetsdoek worden.

Op een avond tijdens het afwassen ontdekten we opeens een heel klein zilveren balletje in een van de pannendeksels. Het bleek een spinnetje te zijn die we nog nooit eerder gezien hadden. We ontdekken hier nog steeds -voor ons- nieuwe diersoorten πŸ™‚

Ik heb voor het blog eens even een rondje door de tuin gelopen met de camera, om jullie een kijkje te geven hoe onze tuin erbij staat in december. Hier zomaar een hoekje achter in de tuin. De meeste bloemen die je hier ziet, staan hier bekend als onkruid. Maar ik hou van al die verschillende kleuren en laat ze mooi staan. Helemaal rechts nog een groene eetbare plant, waar ook nog eetbare vruchten aan komen af en toe, al laten we die plukken door onze PNGse vrienden. Aan de linkerkant een jonge bananenboom. We eten nog steeds regelmatig bananen uit eigen tuin.

Dan in de andere hoek van de achtertuin mijn kruidentuintje en de ananassen. Een tijdje geleden kreeg ik maiszaad, die heeft Noah geplant en er zitten nu ook al maiskolven aan. Daarachter staat veel peterselie, wat oregano, munt en dille. Het boompje in het midden is een papaya. Die hebben we een jaar of wat geleden zelf geplant met een zaadje (pitje uit een papaya vrucht) en er groeien nu af en toe kleine papaya’s aan. Bijzonder om vruchten uit eigen tuin te plukken.

Een paar weken geleden zag ik bij iemands tuinafval een tak liggen, met drie uitlopers eraan. Die heb ik meegenomen en bij ons in de grond gestoken en hij doet het heel goed. Hij heeft ook al gebloeid. De witte bloemetjes die erachter staan heb ik nog niet zo lang geleden geplant, als kleine polletjes groen. Die zijn erg snel gegroeid en maken een mooie border met witte bloemetjes in de voortuin. Alles groeit en bloeit hier zo enorm, dat is ongekend.

Als laatste nog even mijn hortensia’s. Ik ben begonnen met de grote pot in het midden, van m’n vriendin. Toen die uit de kluiten groeide heb ik hem gekortwiekt en wat zijtakken in andere potjes gestoken en die zijn zo weer verder gegroeid. Voor tuinieren heb je hier echt geen groene vingers nodig.

 

Ik heb al een aantal potjes weggegeven, omdat niet veel mensen hier hortensia’s hebben. Hetzelfde geldt voor m’n lavendel. Daar hebben ook al heel wat mensen stekjes van genomen. Dat is wel een mooi beeld van wat we hier in Papoea-Nieuw-Guinea doen. Proberen anderen aan te steken, uit te delen van wat God ons geeft, aan kennis, vaardigheden, talenten en ook ons geloof. Uitdelen van wat we zelf ook gekregen hebben. Daar wordt je alleen maar rijker van. En de ander ook.

God gaf Zichzelf, Hij gaf Zijn Zoon, voor ons. Dat vieren we met Kerst. Jezus, onze Redder, Hij is Immanuel: God met ons. Dat is de kern van ons bestaan.
“In Hem leven wij, bewegen wij en zijn wij.” (Handelingen 17:28a). Zonder Hem zijn we nergens. We bidden dat we allemaal Gods geschenk met een dankbaar hart aan mogen nemen, om vervolgens uit genade te leven, voor Hem.

We wensen u betekenisvolle Kerstdagen en een gezegend 2018!

Met een warme groet uit Ukarumpa,

Gerwin, Petra, Hanna, Lidy & Noah

Reageren? Graag! Via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *