Blog maart 2018

geplaatst in: algemeen | 9

Lieve mensen,

Na de februari nieuwsbrief nu weer eens tijd voor een blog over ons dagelijks leven, naast ons werk. De meest indrukwekkende en zelfs angstige gebeurtenis van deze maand was de aardbeving. Waarschijnlijk heb je er al over gehoord in het nieuws? We zijn heel blij dat Wycliffe Bijbelvertalers Nederland een actie is gestart voor de slachtoffers. Hier de link als je meer wilt weten. https://www.wycliffe.nl/noodhulp/

Wij zaten zo’n 350 km van het epicentrum. Om kwart voor vier ’s ochtends werden we wakker geschud door de aardbeving. Normaal gesproken duurt dat heel even, dan is het weer voorbij, draaien we ons om en gaan we weer slapen. Degenen die wakker zijn geworden roepen dan ‘aardbeving!’, we stellen de kinderen gerust en zeggen ‘ga maar weer slapen.’ Maar dit keer werd het steeds erger en stonden we even later met z’n vijven in de woonkamer. Het huis schudde enorm heen en weer, en je hoorde het piepen en kraken, we voelden de palen onder het huis heen en weer gaan, alsof we op een bewegende steiger stonden die maar heen en weer bleef gaan. Angstaanjagend. Het werd gelukkig op een gegeven moment niet erger, we keken of er mensen buiten stonden, maar zagen niemand dus bleven wij ook binnen. Na een paar minuten werd het schudden minder en zaten we met z’n allen op de bank. Nadat Gerwin gebeden en gedankt had voor Gods bewaring, zijn we weer gaan slapen. Onrustig, want er waren nog wel naschokken.

Pas in de loop van de dag kwam de informatie een beetje op gang. We lazen dat het een 7.5 aardbeving was en ’s middags had Gerwin radiocontact met Anne Stoppels, vanuit Walagu. Zij is de Bijbel aan het vertalen in het Onobasulu en komt jaarlijks naar PNG. Dit keer was ze precies in het dorp Walagu – waar wij 2,5 jaar geleden ook zijn geweest) op het moment van de aardbeving, op slechts 20 kilometer vanaf het epicentrum. Zij had een heftig verhaal. Dinsdag kwam ze terug in Ukarumpa en hoorden we meer.

Op facebook zien we foto’s van de piloten, van vreselijke aardverschuivingen, bruine lawines over een anders zo’n enorm groen land. Deze foto is van Anne. We kunnen ons voorstellen dat er meer slachtoffers zijn dan tot nu toe bekend is. Zoveel plaatsen die (bijna) onbereikbaar zijn. Mensen die in angst zitten, omdat ze helemaal van de buitenwereld afgesloten zijn. Op onze facebookpagina hebben we een filmpje gedeeld waarop de verwoesting goed te zien is. https://www.facebook.com/hetwoord.wereldwijd

 

 

Wij gingen die dag gewoon naar school en naar het werk. De aardbevingen zijn nog wel regelmatig onderwerp van gesprek, vooral omdat het nog steeds doorgaat (vooral in het gebied rond het epicentrum) en er langzaamaan steeds meer informatie tot de bewoonde wereld doordringt. Dorpen die bedolven zijn. Mensen die nog steeds doodsangsten uitstaan doordat er nog steeds aardbevingen zijn. Huizen die verwoest zijn, mensen die buiten moeten slapen, dorpen zonder water. De verhalen blijven binnenkomen.

De hulpverlening komt gelukkig op gang. Gerwin is ook aan het kijken hoe hij met CAM kan helpen door bijvoorbeeld watertanken te installeren. In Walagu zijn de watertanken kapot gegaan, dus er is geen drinkwater meer. Ook omdat de modderstromen de rivieren hebben vervuild, wat de normale drinkwater-voorziening is voor deze mensen. Gerwin is aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om hier z.s.m. hulp te bieden.

De avond ervoor hadden we nog gezongen over vertrouwen in God, ook als Zijn antwoord op zich laat wachten. “If You don’t move the mountains, I’m needing You to move. If You don’t part the waters, I wish I could walk through. If You don’t give the answers, as I cry out to you: I will trust, I will trust, I will trust in You. You are my strength and comfort, You are my steady hand, You are my firm foundation, the rock on which I stand.” En de volgende ochtend vroeg bewegen opeens de bergen zo gigantisch dat ze bijna een heel land in beweging brengen. En dan te bedenken dat PNG 14x zo groot is als Nederland.

Ontzagwekkend.

We zijn heel blij met de actie die gehouden wordt. PNG is zo vaak ‘niet op de kaart’ in Nederland en dus niet in het nieuws. Terwijl er heftige dingen gebeuren. Daarom zijn we blij dat Wycliffe nu in actie komt, in samenwerking met MAF. Zij kunnen de mensen die voor anderen onbereikbaar zijn, bereiken en helpen.

Dan nog wat andere verhalen. Noah heeft een drukke maand achter de rug. Vorige maand brak hij zijn rechter onderarm, toen hij op school een koprol maakte op twee meter hoogte en naar beneden viel. We waren blij dat hij alleen zijn arm brak (het had erger kunnen zijn zo te horen) en we er niet voor naar Australië hoefden. Het scheelde dat het gips niet om zijn elleboog zat, hij kon zich normaal bewegen.

Eind februari was het Boekenweek (twee weken) voor de basisschool. Het thema was ‘Go wild for books’. Hoewel Noah nog niet zo veel kan lezen in het Engels, gaat zijn Engelse spreekvaardigheid wel vooruit nu hij hele dagen op school is. We hebben hem extra veel voorgelezen 🙂

Als afsluiting werd de jaarlijkse ‘Book Parade’ gehouden waarbij de hele school verkleed is als ‘iemand uit een boek’. Noah vond een leuk bijenkostuum op school, dus we hebben boeken gelezen over bijen. En hij liep mee als ‘Bee’.  Heb je Noah al gevonden tussen zijn klasgenootjes? Ooit weleens een bij gezien met paars gips? 🙂


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is Grace, de jongste dochter van Rudy, onze PNG-se vriendin. Ze is inmiddels bijna 4 maanden en is een vrolijke baby.

 

Tja, we zijn hier wel wat gewend wat eten of boodschappen betreft. Maar dit ging me toch wel iets te ver.

Zie je de donkerbruine stipjes tussen de rijst? Dat zijn beestjes! Ze zijn al dood, maar het valt niet mee om ze er uit te halen als je rijst wilt koken. Ik heb het een keer geprobeerd en sommigen gingen drijven, maar voor de rest moest ik een heel tijdje blijven roeren en eruit scheppen, voordat ik ze allemaal had. En ja, ik kreeg die dag gasten, dus wilde ze echt wel allemaal er uit hebben.. het is gelukt. Maar de aangebroken zak ligt nog in de voorraadkast.

Van de week zag ik opeens ‘iets’ op het hek zitten, dat om onze tuin staat. Het bleek een grote mot te zijn met een hele goede schutkleur.

Gisteravond heeft Lidy, samen met veel leerlingen van ‘grade 5, 6, 7 en 8’ (groep 7 t/m klas 1 van het Voortgezet Onderwijs) een prachtig concert gegeven. Ze zit in het ‘Intermediate Choir’, de ‘Intermediate Band’ en had ook nog extra geoefend met een klein-koor, het Intermediate Choir Ensemble.

Hanna vindt het leuk om Lidy’s haar te doen voor zulke speciale gelegenheden en dat is deze keer ook weer heel goed gelukt. Vanavond is Hanna aan de beurt en is er een concert van de ‘High School Band’ waar Hanna op zit. Ook heeft de High School een koor dat optreedt dus het wordt vast weer een prachtige avond.

We zijn dankbaar voor Gods bewaring in de afgelopen periode. En ook voor de mooie dingen die we hier nog mogen beleven, alle dingen die de kinderen (en wij) nog mogen leren hier in Papoea-Nieuw-Guinea.

Met warme groeten uit Ukarumpa,

Gerwin, Petra, Hanna, Lidy & Noah

 

Wil je reageren? dat kan via deze link.

 

 

9 Responses

 1. Martine

  Heftige gebeurtenissen… En daarnaast de ‘gewone’ dingen van het leven. Hoewel ik nog nooit beestjes uit de rijst heb hoeven scheppen hier thuis. Leuk om Noah als bij (met een paars pootje) te zien, en Lidy als fluitist in een orkest (supergaaf!). En wat een prachtig kapsel heeft Hannah gemaakt bij Lidy! Is Hanna’s optreden ook goed gegaan? Liefs van ons!

  • Petra Petersen

   Dank je wel, Martine & Henk Jan!
   Hanna’s concert was ook erg mooi!
   tot mails 😉
   liefs van ons

 2. Netty Dondorp

  Wat een prachtige blog weer, met de mooie foto’s. Dat zullen we straks gaan missen! Maar wat erg van Noah’s arm! En wat is hij toch dapper! En een mooie bij!
  Hopelijk geneest zijn arm voorspoedig! En dan ook de muzikale Hanna en Lidy!
  Veel liefs en vrede voor jullie allevier! Annenae.

  • Petra Petersen

   lieve oma Dondorp, dank u wel! Noah’s arm is inmiddels weer helemaal beter 🙂

 3. Hennie Robbertsen

  Dag allen,

  De tegenstelling tussen het zingen al zullen de bergen zich verplaatsen en de aardbeving. Mooi om te lezen een concert geven met het haar super mooi opgemaakt. En de Bee, Noah je kunt nog zwaaien met je linker arm. Spoedig herstel gewenst.
  Gods zegen en bescherming toe gebeden.

  • Petra Petersen

   Dank u wel, mevrouw Robbertsen! Met een hartelijke groet uit PNG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *