(bron: Wikipedia)

Papoea-Nieuw-Guinea, officieel de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea, is een land in Oceanië dat het oostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea beslaat. Het grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië. De hoofdstad is Port Moresby. In het land worden ongeveer 840 verschillende talen gesproken (van de 6800 talen in de wereld). Papoea-Nieuw-Guinea is uniek in de wereld wat betreft flora en fauna.

Geschiedenis

In de 16e eeuw verkenden Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers het oostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea. Het eiland werd gekoloniseerd door de Nederlanders, maar door de komst van de Duitsers en Britten stelden zij een grens vast in het midden van het eiland. In 1884 kwam de noordelijke helft van het oostelijke deel in Duitse handen en de zuidelijke helft onder Brits bestuur. In 1906 werd Brits Nieuw-Guinea overgedragen aan Australië; het veranderde hierbij van naam en werd het Territorium Papoea. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezette Australië het noordelijke Keizer Wilhelmsland. Vanaf dan werd dit deel Nieuw-Guinea genoemd. In 1949 werden beide gebieden verenigd onder de naam Territorium van Papoea en Nieuw-Guinea. In 1975 werd het land onafhankelijk onder de naam Papoea-Nieuw-Guinea.

Papoea-Nieuw-Guinea is grotendeels bergachtig, en bedekt met regenwoud. Er zijn enkele kleine vlaktes langs de kust. Het land ligt langs een tektonische breuklijn, aardbevingen en tsunami’s zijn dan ook relatief frequent. Papoea-Nieuw-Guinea is een van de weinige landen dicht bij de evenaar waar geregeld sneeuw valt, vooral op de bergtoppen. Het land wordt doorsneden door de rivier de Sepik.

Het grootste gedeelte van het land, inclusief de hoofdstad Port Moresby, ligt op het eiland Nieuw-Guinea. Verder zijn er nog enkele eilanden, waarvan Nieuw-Ierland, Nieuw-Brittannië en Bougainville de belangrijkste zijn.

oppervlakte: 462.840 km², waarvan 9980 km² water.
lengte landgrenzen: 820 km (met Indonesië).
kustlijn: 5152 km.
hoogste punt: Mount Wilhelm 4509 m.
laagste punt: Grote Oceaan 0 m.
delfstoffen: aardolie en -gas, koper, goud, zilver.
klimaat: tropisch, slechts kleine temperatuursverschillen met de seizoenen, twee moessonseizoenen.
landgebruik: 92,9% bossen, 1% landbouw (cijfers: 1993).
BNP/inw.: $ 2200.
munt: kina (PGK).

Papoea-Nieuw-Guinea heeft 6.057.263 (2009) inwoners. Een alfabetisering van 64,6% en een levensverwachting van 64,56 jaar.

De bevolking bestaat vooral uit Papoea’s en Melanesiërs. Belangrijke talen zijn het Hiri Motu, Tok Pisin en het Engels.

De economie van Papoea-Nieuw-Guinea is erg afhankelijk van de import uit het buitenland. Er vindt weinig export plaats van in het land industrieel vervaardigde producten. Een mogelijke industriële ontwikkeling wordt belemmerd door hoge transportkosten, hoge lonen, en de beperkte nationale markt.

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Papoea-Nieuw-Guinea 37,5% van de bevolking onder de armoedegrens.